Wat kun je allemaal schoonmaken met soda? (deel 2)

Wat kun je allemaal schoonmaken met soda? (deel 2)

 

Wat kun je allemaal schoonmaken met soda? Nou, een heleboel! In het artikel Wat kun je allemaal schoonmaken met soda (deel 1) deelden we al veel van jullie tips. Maar de schoonmaaktips met soda blijven nog steeds binnenstromen. We delen weer een selectie met een aantal fijne tips. Want schoonmaken met soda is veelzijdig, voordelig en duurzaam. Doe hier je inspiratie op!

Groene aanslag op tuinmeubels? Je verwijdert het met soda

Annie vult een emmer met warm water en voegt er soda aan toe. Dit sodasopje gebruikt ze voor het verwijderen van groene aanslag op tuinmeubelen en op tuintegels. Gebruik voor je tuinmeubelen een zachte borstel of spons. De tuintegels kun je overgieten met het mengsel van water en soda. Even laten intrekken en met een bezem schrob je de tegels zo schoon!

Corry gebruikt soda ook voor haar teakhouten tuinmeubelen. Die maakt ze eerst flink nat met wat emmers water. Als het hout enigszins doorweekt is, voegt ze een kopje soda toe aan een emmer water en gebruikt ze dit sopje voor het schrobben van de tuinmeubelen. De groene aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon, vertelt ze. Extra tip: schrob met een schuurspons of borstel in de lengterichting van de houtnerf mee.

Strooien met soda

We blijven nog even in de tuin. Jetta haalt na de winter (en het druilerige voorjaar) de tuinkussens weer tevoorschijn, maar wat ruiken die muf na al die maanden in het schuurtje te hebben gelegen. Nu het zonnetje schijnt, legt ze de tuinkussens buiten neer en strooit ze ze royaal in met soda. Na een aantal uur intrekken pakt ze de stofzuiger erbij om de soda te verwijderen. De kussens ruiken weer helemaal fris. Want wist je dat soda als een geurvreter werkt?

Jetta geeft aan dat bovenstaande tip ook perfect is om eens in de zoveel tijd je matras op te frissen. Royaal bestrooien met soda, laten intrekken en stofzuigen. Soda haalt de muffe geurtjes weg en eventuele vochtplekken worden meteen gedroogd.

Soda als stickerverwijderaar

Weer een verrassende schoonmaaktip met soda. Laurens gebruikt het als stickerverwijderaar. Hiervoor mengt hij soda met een beetje olie. Dat brengt hij aan op (hardnekkige) stickerresten en laat het even intrekken. Daarna is het verwijderen van de stickerresten een fluitje van een cent. Nooit meer hard krabben en boenen dus. Ideaal om stickers van herbruikbare glazen potten en weckpotten te verwijderen. Of juist decoratiestickers na de feestdagen.

Blinkende oven met soda

John vindt het schoonmaken van de oven een rotklus, maar heeft nu dé tip om het een stuk makkelijker te maken. Hiervoor verwarmt hij de oven voor op 250 graden. Hij vult een ovenschaal met water en een kopje soda. Hij zet deze schaal een half uur in de oven. Laat de oven ondertussen aan. Na 30 minuten zet hij de oven uit en laat de schaal erin staan met de ovendeur dicht. Als de oven voldoende afgekoeld is, haalt hij de schaal eruit. Vervolgens maakt hij de oven schoon met een vochtige doek. Het vocht en de soda hebben alle vlekken ontvet en zacht gemaakt, waardoor het makkelijk weggeveegd kan worden. Tot slot voegt John er nog een tip aan toe: voor een extra frisse geur kun je, naast de soda, ook wat citroensap in de ovenschaal doen.

Soda is ook perfect voor het schoonmaken van de bakplaat

Ook Mara zweert bij soda voor het schoonmaken van de oven, en dan vooral de bakplaten. Daar kunnen flinke aangekoekte vlekken op zitten. Zij strooit de bakplaat royaal in met soda en voegt er daarna heet water aan toe en een scheut azijn. Ze roert dit mengsel tot een dikke pap en laat het een uur intrekken. Daarna schrobt ze de vieze, bruine vlekken eenvoudig weg en heeft ze weer een blinkende bakplaat! Ook Roeland maakt op deze manier zijn bakplaten weer fris en schoon.

Soda is een ouderwets en vertrouwd schoonmaakmiddel

Angelique geeft aan dat ze soda heeft leren kennen door haar oma. Ze heeft altijd soda in huis en gebruikt het voor ontzettend veel schoonmaakklusjes. Ze maakt er een sopje van voor het reinigen van de plavuizen, het vette fornuis en het afnemen van alles wat stoffig geworden is. Het is een effectief schoonmaakmiddel, schrijft ze, maar voorzichtig en lief voor je spullen. Alles wordt er blinkend schoon van. Bijkomend voordeel van soda als schoonmaakmiddel vindt ze de prijs. Het is een huishoudelijke topper tegen weinig geld. En van de geur wordt ze blij, laat ze weten. Die zal ongetwijfeld een vleugje nostalgie oproepen, omdat ze soda kent door haar oma. Schattig!

Potten en pannen, tajines en ovenschalen

Of je nou – net als Lot – geen keukenprinses bent en regelmatig wat laat aanbranden, of dat je als een echte pro, zoals Caroline, ovenschotels en stoofpotjes in de tajine maakt; met soda haal je aangekoekte etensresten weg. Vul de pannen en potten met water en breng het aan de kook. Strooi er een kopje soda in en laat het even pruttelen. Het aangekoekte vet weekt los en is daarna met een zacht sponsje zo weg te vegen.

Soda om te ontsmetten en voor een ontspannend voetenbadje

Meerdere klanten gebruiken soda in een voetenbadje. Vooral als ze last hebben van zwemmerseczeem, een ontsteking door een ingegroeide teennagel of wondjes aan hun voeten. Voeg dan een kopje soda toe aan een lauwwarm voetenbadje en laat je voetjes er lekker in weken. Nadien je voeten goed afspoelen met water en afdrogen. Soda ontsmet en maakt je voeten lekker zacht.

En heb je droge handen, nagelriemen of wondjes aan je vingers? Vul dan een afwasteiltje of grote bak met lauw water en voeg een kopje soda toe. Laat je handen hier zo’n tien minuten in weken en spoel ze daarna goed af. Hoe zullen we dit noemen; een handenbadje met soda?

Heb jij ook een tip voor schoonmaken met soda?

Waar gebruik jij soda voor? Laat het ons weten en stuur jouw tip in via het wedstrijdformulier. Dat kan nog t/m 20 juni a.s.! Je maakt kans op 1 van de 5 houten picknicktafels en een pakket schoonmaakmiddelen van Tricel.

Heb je jouw ingezonden tip nog niet voorbij zien komen in deze of de vorige blog? Maak je geen zorgen, we lezen alle tips uitvoerig. Binnenkort verwerken we weer een heleboel soda-schoonmaaktips in een artikel. We willen iedereen die zijn of haar tip gedeeld heeft heel hartelijk danken. Geweldig dat we dankzij jullie tips weer vele mensen kunnen inspireren om duurzaam en veelzijdig schoon te maken met Tricel soda!

 

2 reacties

  1. Job Priem schreef:

    Mijn moeder wast altijd met Soda witgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *