De wasmachine schoonmaken en ontkalken doet Marja Middeldorp met Tricel Soda

Marja ontkalkt haar wasmachine met Tricel soda.

Wasmachine schoonmaken en ontkalken

Je wasmachine schoonmaken én ontkalken, hoe doe je dat? De oplossing is heel eenvoudig en onze moeders en grootmoeders gebruikten het al: soda!
Soda is een heel veelzijdig schoonmaakmiddel en het goede is, je portemonnee wordt er ook heel blij van. Chemische middeltjes, vergeet ze. Vooral voor je wasmachine. Dit apparaat werkt iedere week keihard om je was schoon te maken, die wil je goed verzorgen en lekker schoon houden.

Vetluis

We kennen het allemaal wel, je wasmachine draait en draait terwijl je nu al uitkijkt naar het resultaat. Je kunt straks eindelijk weer je favoriete trui aan die dan heerlijk fris ruikt. Maar oh jee! Wat is er gebeurd? Je haalt de was uit je wasmachine en het ruikt muf en vies. Bah!!! Weet je wat dat is? Dat is: vetluis. De naam is net zo akelig als de smurrie zelf. Het is letterlijk een ophoping van vet in je machine. Dat is dus niet ideaal als je je kleding wilt schoonmaken. Je gaat ook niet je ramen zemen met een doek vol modder, toch?

Te kort, te koud én te veel zeep

Maar hoe ontstaat die vetluis? We houden tegenwoordig van ‘milieuvriendelijk’ wassen. Hartstikke goed natuurlijk, maar ik weet niet of het wel bestaat. Ja, je verbruikt minder energie als je wasmachine korter draait, maar het nadeel is dat korter draaien ook betekent dat er vaak wasmiddel achterblijft in je kleding én de machine.

In wasmiddel zit vet, dus als we de machine te kort laten draaien, niet goed laten spoelen en ook nog eens op 30 graden of minder wassen, dan gaat het mis. Het vet wat achterblijft hoopt zich op en zorgt er niet alleen voor dat je was niet goed schoon wordt. Ook de machine kun je eerder afschrijven en weggooien. Niet zo milieuvriendelijk dus.

Wasmachine schoonmaken doe je zo

Maar wat is dan de oplossing? Het is heel eenvoudig. En, het mooie aan deze oplossing is dat het een win-win situatie is. Je wasmachine wordt grondig én hygiënisch schoongemaakt, je was wordt weer heel schoon, je hebt geen wasverzachter meer nodig én kalkaanslag is vanaf nu ook verleden tijd. Mooier kan niet toch?!

Ik laat ongeveer eens in de maand mijn wasmachine draaien met soda. Gewoon een lege machine. Doe een half kopje soda in het bakje van de hoofdwas. Vervolgens doe ik een fikse scheut soda in de lege trommel én ik zet de wasmachine op kookwas, dus 90 graden. Even laten draaien met een normaal programma. En geloof me, je machine is van binnen weer blinkend schoon!

Een kopje soda en klaar ben je

Nu is je wasmachine schoon. Maar zo wil je deze dus ook houden. Ik doe bij iedere wasbeurt een schepje soda bij de hoofdwas. Gewoon lekker mee laten draaien en klaar ben je. Je was blijft lekker schoon, je machine blijft van binnen schoon én, niet te vergeten, kalk blijft weg. Want ja, kalk is ook een probleem voor je was en je wasmachine. Ons water bevat namelijk vaak veel calcium. Niet erg voor je gezondheid, maar wel erg voor je apparatuur. Of je tegels, kranen, glazen wanden, noem het maar op. En ook daar is soda dus écht ideaal voor.

Bekijk de video:

Let op!

Ik heb nog een kleine tip. Je hoort tegenwoordig namelijk ook veel over baking soda. Nou, ik ben daar dus geen fan van. Goed voor in de keuken om lekkere taarten te bakken, maar gebruik het niet in je wasmachine. Daar heb je dus helemaal niets aan. Gewoon ouderwets, vertrouwde soda. Meer niet!
En tot slot nog één waarschuwing. Check voordat je soda gebruikt of de trommel van je wasmachine gemaakt is van aluminium. Zo ja, gebruik dan geen soda. Die twee gaan niet goed samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *