Eerste hulp bij de vakantiewas

Marja Middeldorp, de schoonmaakkoninging van Nederland, gaf afgelopen week in het Algemeen Dagblad weer een aantal handige schoonmaaktips. Dit keer voor het doen van de was op vakantie… maar dan zonder wasmachine. Stel dat je ergens op vakantie bent en er is geen wasmachine voor handen, hoe krijg je je kleding dan toch fris? Nou, met soda bijvoorbeeld…

Gebruik soda om transpiratievlekken te verwijderen

Transpiratievlekken in witte en lichte kleding; het ziet er niet fris uit en het ruikt ook zeker niet naar roosjes. Marja legt uit hoe je dit aanpakt met soda: “Breng fijne soda aan op de vlekken en wrijf ze goed in. Laat dat lekker lang intrekken, bijvoorbeeld de hele nacht. De volgende dag klop je de soda er weer af. Je hoeft niks na te spelen. Het vuil trekt in de sodakorrels. Bovendien werkt soda als een geurvreter, dus het ontgeurt de nare luchtjes ook nog eens.”

Luchten, luchten en nog eens luchten

Een van de beste tips vindt Marja het laten luchten van kleding. “Hang je kleren ’s avonds voor het open raam of buiten aan een hangertje en laat het maar lekker de hele nacht doorluchten.”

Witte natuurazijn kan in de salade, maar werkt ook perfect tegen zweetvlekken

“Vul een plantenspuit voor 1/3 met witte natuurazijn en 2/3 met water,” legt Marja uit. “Spuit daar de zweetvlekken mee in.” Net als soda ontgeurt azijn ook en de (ingedroogde) transpiratievlekken worden stukken minder.

Brr… koud!

Kleding, maar ook knuffels, kussens of ander textiel dat een hygiënische opfrisbeurt nodig heeft, kun je een nachtje in de vriezer leggen. Uiteraard wel netjes verpakt in een plastic zak. Door de kou maak je korte metten met de bacteriën. Wel zo’n fris idee!

The good old talkpoeder…

Vergeet deodorant, ga voor talkpoeder. Niet alleen om onder je oksels te doen; je kunt het ook voor je kleding gebruiken. “Doe je kleding binnenstebuiten, klop er aan de binnenkant war talkpoeder op. Wees niet bang voor vlekken, want het is gewoon droge poeder.” Na een poosje intrekken klop je het talkpoeder eraf en hang je je kledingstuk nog even te luchten. Marja geeft aan dat met name talkpoeder met menthol zeer geschikt is voor het opfrissen van je kleding.

Wil je meer handige en duurzame schoonmaaktips? Check dan alle columns van Marja Middeldorp in het Algemeen Dagblad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *